2018 Navaratri Festival Essential Guide

O se Tausaga o le Po o le Faʻamamaluina o le Tina le Atua

Navaratri o se tausamiga e fa i le afiafi lea e faʻaaloalo ai le tina Tina i ona faʻaaliga uma, e aofia ai Durga, Lakshmi ma Saraswati. O se tausamiga e tumu i tapuaiga ma siva. O le tausamiga e faaiuina ma Dussehra , o le manumalo o le lelei i le leaga, i le sefulu o aso.

O afea o Navaratri?

E masani lava i le faaiuga o Setema / amataga o Oketopa i tausaga taʻitasi. I le 2018, na amata Navaratri i le aso 10 Oketopa ma faaiuina i le aso 18 o Oketopa. O aso o le tausamiga e fuafuaina e tusa ai ma le kalena o le masina.

Saili aso o le aso Navaratri i tausaga o lumanaʻi.

O fea e Faamanatuina?

O le tausamiga e faamanatuina i Initia atoa ae i auala eseese. E sili atu le fiafia ma le lauiloa o Navaratri i sisifo o Initia, i le setete o Gujarat ma Mumbai. I West Bengal, Navaratri ma Dussehra e faamanatuina o Durga Puja .

E faapefea ona Faamanatuina?

I le itu i sisifo o Initia, na faafiafiaina Navaratri i le iva po o siva. O siva faaleaganuu a Gujarat, e taua o garba ma dandiya raas , e faia i liʻo ma tagata siva e ofuina i laei lanu. Laititi, laʻau teuteu e taʻua o le titiras o loʻo faʻaaogaina i le filati.

I Mumbai, o siva e ave ai taʻaloga ma kalapu i totonu o le taulaga. E ui na taofi pea e nisi o ia se masaniga masani, ae o le folasaga o le musika o le musika ua tuuina atu ai le faafiafiaga a Navaratri Mumbai o se lanu matagofie ma faaonapo nei. I aso nei, e faʻaalia e tagata le latou sisiva i se fusuaga o musika ma le leo musika ma leotele.

I Delhi, o le faʻaaliga o Navaratri faʻamanatuga o gaioiga a Ramlila o loʻo faia i le isi itu o le aai. O le taamilosaga o matafefe o le temoni Ravan ua susunuina o se vaega o nei faafiafiaga i Dussehra. E tusa ai ma tala masani a Hindu i Ramayana, i le amataga o Navaratri, na tatalo Rama i le Atua Duress ina ia tuuina atu ia te ia le mana faalelagi e fasiotia ai Ravan.

Na ia mauaina lenei mana i le valu aso, ma mulimuli ane na manumalo ai Ravan i Dussehra.

I le itu i saute Initia (Tamil Nadu, Karnataka ma Andhra Pradesh), o Navaratri e igoa o Golu ma e faamanatuina e le faʻaaliga o pepe taalo. O pepe meamea o se faatusa o le mana fafine. O loʻo tuʻuina i luga o laasaga e le mafaitaulia (e masani lava tolu, lima, fitu, iva poʻo le 11) o loʻo faʻatulagaina i laupapa laupapa ma teuteuina. I le taimi o le tausamiga, e asiasi tamaitai i fale o le tasi e maimoa i faʻamatalaga ma fefaʻatauaʻi lauulu.

I Telangana i le itu i saute o Initia, ua faamanatuina le Navaratri o Bathukamma. O lenei tausamiga fugalaau e tuuto atu i le Atua Maha Gauri, o se atua o le atua Atua Durga lea e manatu o ia o le foaʻi ola ma le Atua o le tulaga faatamaitai.

O a Faitioga e Faia i le taimi o Navaratri?

I le gasologa o le iva aso, o le tina Tina (Goddess Durga, o se vaega o le Atua Pavarti) e tapuaʻia i ona ituaiga eseese. O tapuaiga, faatasi ai ma le anapogi, e faia i taeao. O afiafi e mo le taumafa ma siva. O aso taʻitasi e ese le masani ai. E le gata i lea, aemaise lava i setete o Gujarat ma Maharashtra, o loʻo i ai se aga masani o le ofuina o lanu eseese o laʻei i aso taitasi.

I Gujarat, o se ipu omea ( garba poʻo le manava) e aumai i le fale ma teuteuina i le aso muamua. E manatu o le punavai o le ola i luga o le fogaeleele ma o se tamaʻi mama (moligao) o loo teuina i totonu. Faʻasalalau fafine i le fagu.

I Telangana, ua tapuaʻia le atua Atua i le foliga o Bathukamma, o se fugalaau faatulagaina na faaputuputu e pei o se olo o le malumalu. O tamaitai e usu pese tuai o tafaoga a tagata ma ave le Bathukammas i le faasologa ina ia faatofuina i le vai i le aso mulimuli.